Parlamenti Választás 2019

EURÓPA PARLAMENTI VÁLASZTÁS

Tisztelt Választópolgár!

Ötévente nyílik mód arra, hogy – jogainkkal élve – szavazatunkkal döntsünk arról, kik képviseljenek bennünket az Európa Parlamentben. Hazánkban 2019. május 26-án kerül sor az Európai Parlamenti képviselő-választásra.

Hová menjek szavazni?

Mint minden alkalommal településünkön, az EP választáson is a megszokott 3 helyen járulhatnak az urnák elé a tisztelt választópolgárok. A szavazás helyszínéről értesítő megküldésével tájékoztat mindenkit a NVI. Aki az értesítőt nem kapta meg, vagy elveszítette, újat igényelhet a Helyi Választási Irodánál (Újhartyán, Fő utca 21.)

Mozgóurnás szavazás

Azok a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok, akik:

-mozgásukban korlátozottak, egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt – mozgóurna iránti kérelmet nyújthatnak be.

Mozgóurnát legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon (2019. május 22-én, 16.00 óráig) a helyi választási irodától kérheti személyesen, írásban formanyomtatványon vagy a valasztas.hu internetes felületen, elektronikus úton. A szavazás napján (vasárnap) 12 óráig írásban attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel. A helyi választási iroda a fenti határidőig beérkezett kérelem alapján mozgóurnát igénylő választópolgárt felveszi a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékébe. A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság a mozgóurnát igénylő választópolgárt felveszi a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékébe.

Aki a mozgóurnát más indokkal (pl.: kényelmi szempontok miatt) kéri, annak kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja! Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben nem szavazhat, kizárólag csak mozgóurnával! A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki – a szavazókör területén belül – a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz.

Átjelentkezés

Átjelentkezésre irányuló kérelmet az a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján, Magyarország területén, de magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik, és ott szeretne szavazni. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon (2019. május 22-én, 16.00 óráig) kell megérkeznie a helyi választási irodához. A helyi választási iroda a választópolgárt törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, egyidejűleg felveszi a megjelölt település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe. Tájékoztatom Önöket, hogy településen belül, de a lakcím szerinti szavazókörtől eltérő helyen szavazni kívánó választópolgár esetén is átjelentkezési nyomtatványt szükséges benyújtani.

Külképviseleti névjegyzék

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de a szavazás napján, külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. Az erre irányuló kérelmet 2019. május 17-én 16.00 óráig nyújthatja be. Névjegyzékkel kapcsolatos kérdés esetén Kaldenecker Ágnes Dóra a 06-29/372-133 telefonszámon hívható, a választással kapcsolatosan további információ a város honlapján (www.ujhartyan.hu), és a valasztas.hu honlapon elérhető. A választással kapcsolatos bármilyen kérdésben forduljon 06-29/372-133 telefonszámon a Választási Irodához

Göndörné Frajka Gabriella

HVI-vezető

« vissza