Online elsősegélynyújtás

Online elsősegély a Bringa Akadémiánál


A képek megtekinthetők itt a Galériában...


Budapest, 2020. 05. 15. – A kialakult veszélyhelyzetben is megtaláljuk a módját a hatékony elsősegély oktatásnak, avagy a BringaAkadémia és a Magyar Vöröskereszt közös munkája online, baleset-szimulációs színteret kapott a pedagógus-továbbképzésben.

A Vuelta Sportiroda és a Bringakultúra Egyesület évek óta dolgozik azon, hogy szakmailag megalapozott és interaktív kerékpáros közlekedésbiztonsági programokat, pedagógus-továbbképzéseket valósítson meg. Szervezésükben 2018-ban elindult a kerékpáros vándortábor programhoz igazodó pedagógus-továbbképzés, amelynek során túraszervezési és túravezetési ismereteket, biciklis KRESZT és kerékpáros képességfejlesztő gyakorlatokat is elsajátítanak a 30 órás elméleti és gyakorlati oktatás keretében.

A képzési programhoz már a kezdeteknél, 2018-ban csatlakozott a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, hogy az alapvető elsősegélynyújtás ismereteket is mintegy továbbképzési turbó jelleggel felelevenítse vagy kibővítse a képzésben résztvevő, főként pedagógus „bringásvándoroknak”.

A tematika alapvető elsősegélynyújtás ismeretek átadását célzó részei a mai napig fontosak és nagy sikert aratnak: az általános bevezetésben kitérünk a megfelelő mentőhívásra, a pszichés támogatásra illetve az elsősegély felszerelés tartalmára (valamint, hogy mit mivel tudunk helyettesíteni).

Ezt követően konkrét eseteken keresztül, baleset-szimulációs imitátorokkal és élethű sebekkel mutatjuk meg a különböző sérüléseket és azok ellátását, amelyek a hétköznapokban és a kerékpáros túrázás során is előfordulhatnak (vágás, törés, ficam, idegentest ellátása). Végül, de nem utolsó sorban nagy hangsúlyt fektetünk az eszméletlen sérült állapot kezelésére: a stabil oldalfektetés mellett az újraélesztés fontos lépéseinek bemutatásával.

2018-ban elindítottuk a közös munkát Pest megyében, majd 2019-ben Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, Békés megyében és Veszprém megyében is részt vettünk a Bringásvándor képzéseken, 2020-ban Vas megye bevonásával összesen 12 alkalommal tartottunk volna elsősegély turbót. A járványügyi helyzet azonban más feltételeket szabott, így a képzést is hozzá kellett igazítani a lehetőségekhez és a feladatokhoz. Ez érintette mind a KRESZ, mind az elsősegély program részt.

A BringaAkadémia szervezésében egy profi videós stábbal készítettük el azt a látványos online elsősegély oktatást, amire eddig nem volt példa. Tervezetten május közepétől már éles bevetésen debütálnak az oktatóvideók azon „bringásvándoroknál”, akik a BringaAkadémiánál képzik magukat.

Az új koronavírus okozta problémák sokasága uralja a mindennapokat, azonban fontos, hogy az ilyen vészterhes időkben is megtaláljuk azokat a pozitívumokat, fejlődési és fejlesztési lehetőségeket, amelyek akár az elsősegély oktatásának innovációját, akár a partnerekkel, ez esetben a BringaAkadémiával évek óta tartó szoros együttműködést erősítik és viszik sikerre.

 

MAGYAR VÖRÖSKERESZT PEST MEGYEI SZERVEZETE

« vissza