Hulladéklerakó rekultivációja
A Beruházás képei időrendi sorrendbe megtekinthetők itt a Galériában...

A PROJEKT

 

Az újhartyáni szemétlerakó rekultivációja


A projekt neve: "Újhartyán Község települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációja" KMOP-2009-3.3.2

 

Projekt időtartama: 2010.09.01 – 2011.09.01.
Projekt összköltsége a pályázat szerint: 105.720.000-Ft
Az önkormányzat saját forrása: 10.572.000 ,-Ft

 

A projekt leírása: Az 1982-ben létesült újhartyáni szilárd hulladék telep 2005. végén fejezte be az üzemelését. Feladatát a a dabasi regionális hulladéklerakó vette át. A 2,7 hektáros területen a bezárást követően sem szűnt meg az illegális hulladéklerakás. A felhalmozódott hulladék további környezetszennyezésének a végleges megoldása elsősorban közegészségügyi okok miatt elengedhetetlen, de ezzel együtt fontosak a tájképi és ökológiai szempontok is, hogy a természeti környezet véglegesen visszanyerhesse az egykori állapotát. A hulladéklerakóval kapcsolatos feltételeket a 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet szabályozza. A rekultiváció elmaradása folyamatos és növekvő mértékű hatósági bírságot von maga után, ezért az újhartyáni önkormányzat 2009-ben pályázatot nyújtott be a Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül, amely eredményes lett.

A projekt összköltsége: 105 millió 326 ezer 500 forint, amelyből kilencven százalékot - 95 millió 993 ezer 850 forintot - az Európai Unió, valamint a Magyar Köztársaság költségvetése áll vissza nem térítendő támogatás formájában. A fennmaradó tíz százaléknyi önrészt - millió 3 ezer 0 forintot - Újhartyán Község Önkormányzata biztosította.

A rekultiváció beruházása során elsőként a szintkülönbségek kiegyenlítése történik, majd a hulladéktelep területén kiirtják az elburjánzott gyomokat és bozótost. Ezt követően a deponált hulladékot a talajjal együtt áthalmozzák, a keletkezett mélyedéseket feltöltik és a csapadékvíz elfolyása érdekében megfelelő lejtéssel látják el, a felszínén pedig megakadályozzák az esővíz további beszivárgását. A hulladéklerakót az engedélyeztetési terv szerint három rétegben zárják majd le. Legalul egy harminc centiméter vastag gázelvezető-szigetelő réteg kerül kialakításra. Az ezt követő fedőréteg egy harminc centiméteres humuszban gazdag talajból áll, amelyet őshonos füvek telepítésével fednek be. A csapadékvíz elvezetése érdekében szikkasztó árkok, valamint monitoring kutak kerülnek kiépítésre. Ezek a kutak szolgálnak majd a felszín alatti vizek folyamatos minőségvizsgálatára.

A rekultiváció alapvető célja: begyógyítani a keletkezett tájsebeket és visszailleszteni eredeti környezeti állapotába az addig területet, így számolva fel a további illegális szemétlerakás és környezetszennyezés lehetőségét. A projekt megvalósulása hosszú távra alapozza meg az itt élőknek az egészséges élethez és környezethez való jogát, hiszen csökkennek az egészségügyi kockázatok, miközben javul és általánosabbá válik a környezettudatos gondolkodás, növelve a település népességi, valamint gazdasági tőkevonzó képességét.

A beruházás 2011. szeptemberében fejeződik be, kivitelezője az Alpine Kft., a projektmenedzseri feladatokat az Általános Magyar Önkormányzati Projektmenedzsment (AMOPM) Kft. végzi.

 

 

A kedvezményezettek neve:

Újhartyán Település Önkormányzata

2367 Újhartyán, Fő utca 21.

(2367 Újhartyán, fő u. 21.telefon: 29/372-133)

 

A Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság

1134 Budapest, Váci út 45.

 

Kapcsolatok:

 

- Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu)

- Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (www.fi.kvvm.hu)

 

 


 

 

Megvalósításra vonatkozó adatok:


Kivitelező:  ALPINE Hungária Építő Kft ( 1117 Budapest , Fehérvári út 50-52.

Tel: 06-1-666-7500)

Műszaki ellenőr: HQ Ipari Kft. ( 5400 Mezőtúr, Fóti u. 89.)

Meghívó:  letöltés

Kivitelezői szerződés:  letöltés 

Képek a szerződés aláírásáról:


Sajtótájékoztató:

Rendezik az egykori szeméttelepet

Újhartyán egy hatalmas tájsebe fog begyógyulni az elkövetkezendő hónapokban - jelentette be ma sajtótájékoztatón a település polgármesteri hivatalában Szakács József, a helyi ivóvízszolgáltató cég vezetője, annak kapcsán, hogy a jövő hónapban megkezdődik az egykori települési hulladéklerakó rekultivációja. A 105 millió forint értékű beruházásra 95 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretén belül. A sajtótájékoztatón jelen volt Farkas Péter, az Alpine Hungária Kft. vállalkozásvezetője, aki elmondta: szigorú környzetvédelmi normák mentén kivitelezik a beruházást, amelyet augusztusban szeretnének befejezni.

Az 1982-ben létesült újhartyáni szilárd hulladék telep 2005 végén fejezte be az üzemelést. A 2,7 hektáros területen azonban a bezárást követően sem szűnt meg az illegális hulladéklerakás. A felhalmozódott hulladék további környezetszennyezésének a végleges megoldása elsősorban közegészségügyi és ökológiai okok miatt elengedhetetlen. A rekultiváció elmaradása folyamatos és növekvő mértékű hatósági bírságot von maga után.

A projekt összköltsége: 105 millió 720 ezer 000 forint, amelyből kilencven százalékot - 95 millió 148 ezer 000 forintot - az Európai Unió, valamint a Magyar Köztársaság költségvetése áll vissza nem térítendő támogatás formájában. A fennmaradó tíz százaléknyi önrészt - mintegy 10 és félmillió forintot - Újhartyán Település Önkormányzata biztosította. A beruházás során kiegyenlítik a szintkülönbségeket, a deponált hulladékot a talajjal együtt áthalmozzák és a csapadékvíz elfolyása érdekében megfelelő lejtéssel látják el, illetve három rétegben szigetelik. A csapadékvíz elvezetése érdekében szikkasztó árkok valamint monitoring kutak kerülnek kiépítésre. Ezek a kutak szolgálnak majd a felszín alatti vizek folyamatos minőségvizsgálatára. A beruházás a tervek szerint 2011 augusztusában fejeződik be, kivitelezője az Alpine Hungária Kft., a projektmenedzseri feladatokat az Általános Magyar Önkormányzati Projektmenedzsment (AMOPM) Kft. végzi.
Sajtóanyag  letöltés

 Képek a kivitelezés megkezdéséről:


 

Projekttábla avató meghívó:  letöltés

Sajtótájékoztató   letöltés

Projekttábla avató képekben:

Projektzáró rendezvény meghívó  letöltés

Projektzáró sajtóközlemény letöltés 

Projektzáró rendezvény képekben:

      

          

       

« vissza