Német Nemzetiségi Önkormányzat


Német Nemzetiségi Önkormányzat Újhartyán
2367 Újhartyán, Fő utca 21.
 
Törzskönyvi azonosító: 791122
Adószáma: 15791124-2-13
Számlaszáma: 65500068-31062789-51100005
KSH statisztikai száma: 15791124-8411-371-13
 
 
 

 

Köszöntő

 

 

Újhartyán Német Nemzetiségi Önkormányzata nevében köszöntöm Önt. 

Újhartyán város (2013.07.15.) Pest megye legősibb települései közé tartozik. Árpád kori településtörténetének írása jelenleg is folyamatban van. Újkori történetét mi, újhartyániak, 1764. február 20-tól számoljuk. Ez az időpontja Gróf I. Grassalkovich Antal telepítési hirdetményének, mikortól a Hartyáni pusztákat benépesíteni kívánta.

 Grassalkovich Antal a „nagy telepítő” első telepesei javarészt Soroksárról, Dunaharasztiból, Taksonyból és a környező településekről érkeznek. Az újkori Újhartyán vegyes lakossága a belső vándorlás megállása után elnémetesedik, szokásai, hagyományai mára egy átlagos magyarországi sváb település képét mutatják.

 A 20. század erőltetett magyarosítása Újhartyánra is kihat. Nincs közvetlen közelünkben más német nemzetiségi település, hozzánk legközelebb Vecsés, Ceglédbercel, Dunaharaszti, Taksony, Soroksár áll. Származási, rokonsági kapcsolatban is velük állunk a legszorosabban. A második világháború után a Németországba történő visszatelepítéstől Újhartyán lakosai megmenekülnek, de a Málenykij Robot borzalmait több százan elszenvedik. Ezektől az évektől kezdve marad el intenzívebben a sváb nyelv használata.

A rendszerváltásig kitartóan csak a helyi sváb fúvószenekarok élik német nemzetiségi szokásaikat, ápolják és fenntartják, őrzik zenei anyanyelvünket.

 1990 után egyre aktívabb a helyi sváb közösség. A zenekarok újra formálódnak, tánccsoportok, hagyományőrző civilközösségek szerveződnek, német nemzetiségi önkormányzat alakul.

Megtaláltuk, megismertük sváb származásunk gyökereit, németországi településekkel – Freiberg am Neckar, Tapfheim - partnerkapcsolatot alakítottunk ki.

Kérem a Tisztelt Olvasót, látogasson el hozzánk, Újhartyánba, hogy megmutathassuk, bizonyítsuk híres sváb vendégszeretetünket!

Lauter Antal

Alelnök