NBER-KP-1-2021/1-000306 Az Ulmer Schattel felújítása


NBER-KP-1-2021/1-000306 „Az Ulmer Schattel felújítása”


Újhartyán Város Német Nemzetiségi Önkormányzata, mint Német Nemzetiségi Önkormányzat Újhartyán – pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nél a „Nemzetiségi célú beruházási és karbantartási tevékenységek 2021. évi költségvetési támogatása” (NBER-KP-2021) című pályázati támogatásra, ahol 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Cél az volt, hogy az Újhartyán város település-történelmi központjában 2016. évben felállított „Ulmer Schachtel” (a sváb betelepülők hajója) felújításra kerüljön.

Az elnyert támogatásból a hajó faszerkezetének festés előtti alapozása és újra festése megtörtént. Másik szándék volt, hogy a szerkezet kapjon egyfajta „hang-installációt”, egy olyan elektronikai szerkezetet, ahol gombnyomások után ismerkedhetnek meg az érdeklődők a település történetével, a sváb betelepülő ősök ideutazásával, mindezen információk magyar, német és angol nyelven kerültek bemutatásra.

Újhartyán város Önkormányzata vállalta a hajó körüli kavicsos terület felszámolását és betonozását. A 2022-es évben pedig a betonozott terület festését.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Újhartyán e pályázattól függetlenül a 2021-es évben információs táblákkal látta el a Grassalkovich téren álló betelepítési emlékművet, gróf Grassalkovich I. Antal mellszobrát és az Ulmer Schachtel hajót.

Ezekkel a fejlesztésekkel igyekeztünk fejleszteni, interaktívvá tenni a 2021-es évben Újhartyán település történelmi központját.