NEMZ-N-21-0073"Gyermekvár" Német Nemzetiségi Óvoda állagmegóvási és felújítási munkálatainak, valamint fejlesztési és beszerzési tevékenységének finanszírozása

NEMZ-N-21-0073

 

 

Kedvezményezett:

Német Nemzetiségi Önkormányzat Újhartyán

 

Támogatási összeg: 9 400000 Ft

 

A 2020-21. nevelési évben a Gyermekvár Német Nemzetiségi Óvoda 7 gyermekcsoportjában szerveztük meg a német nemzetiségi kétnyelvű óvodai nevelést, így 170 gyermeknémet nemzetiségi óvodai nevelését, iskolai életmódra való előkészítését, egyéni fejlesztését végezzük magas szakmai színvonalon, sikeresen, 40 km-es térségünkben egyedüliként.

Az elnyelt pályázati összeggel megvalósulhatott a tisztaságifestés a fejlesztő és terápiás helyiségekben (sószoba, logopédia szoba, fejlesztő szoba), továbbá az teljes emeleti szinten lévő 3 irodában, valamint a közösségi és mellékhelyiségekben is, így a folyosókon, mosdókban, aulában. A hagyományőrző-értékközvetítő célra kialakított sváb galériát is kifestettük, hagyományos hengerezéssel díszítettük,így méltóképpen tudtuk berendezni helyi gyűjtéssel beszerzett hagyományőrző bútorokkal, eszközökkel és a helyi keramikusunk által készített tárgyakkal. Az aulát kényelmes könnyen tisztántartható ülőbútorokkal rendeztük be, támogatva ezzel az óvoda-család kapcsolódással járó ideális feltételeket.

A 170 gyermek fejlődésének a mérésére és egyéni fejlesztésre használt fejlesztőszoba új fejlesztőeszközöket kapott, így kiváló minőségben tudja biztosítani a kötelező feladathoz a feltételt. 3 gyermekcsoportszoba, valamint 4 gyermeköltöző bútorcseréjét is megvalósíthatjuk, így megszépülnek és funkcióban is ideálisak lesznek a gyermekek és pedagógusok számára is legmeghatározóbb nevelési-oktatási helyiségek. Kialakításra került az épületben egy mosókonyha,mely a jelenlegi szükségmegoldást váltotta ki. Mosógép, szárítógép és mosogatógép, gőzállomás, vasalódeszka beszerzésével-, továbbá textíliák tárolására alkalmas bútorzat vásárlásával valósítottuk ezt meg. Az óvodai textíliák tisztántartása és tárolása is professzionálissá vált így.

Megvalósulhatott a kültéri játszó bástyába vezető lépcsősor cseréje (jelenlegi elkorhadt falépcső helyett betonlépcső, gumival burkolt). A kültéri fedett foglalkoztatóhely ideális helyszín a gyermekek manipulatív, kreatív tevékenységeihez, kísérletek végzéséhez, barkácsoláshoz kora tavasztól késő őszig. Ezek tovább emelik a gyermekek ideális testi-lelki fejlesztésének perspektíváit. Karbantartáshoz munkaeszközöket-, (fúró-csiszoló szett) MAKITA vásároltunk.

Német Nemzetiségi óvodai nevelésünk, az intézményi adottságaink rendkívül népszerűek a térségi kisgyermekes családok körében gyermekeink, gyermekeink 48 %-a a környező 14 településről (20-25 km-ről) jár be naponta intézményünkbe. A 2009-ben épült óvoda-konyha komplexum folyamatos állagmegőrzést, karbantartást kíván, hiszen nagy igénybevételnek van kitéve, sajnos a bútorok elhasználódottak, a falak tisztasági festése sürgető volt. Emellett figyelve az aktuális társadalmi- és az adott óvodás generáció megváltozott szükségleteit is az épület helyiségfunkcióit újra kellett gondolnunk, át kell szerveznünk, a beruházásokat, a beszerzéseket, képzéseket ezekhez igazítanunk. Az intézményvezetőség stratégiai tervei az intézmény szakmai innovációival koherensek, ezek modern formában, hatékonyan reagálnak az oktatáspolitikai-, társadalmi-, gyermekfejlődéslélektani elvárásokra. A megvalósult beruházással XI. századi elvárásoknak megfelelő ízlést-formáló, tiszta, gyermekvilághoz méltó környezetre, sokoldalú fejlesztést támogató eszközrendszerre, a professzionális szakmai munkához ideális gépekre tehettünk szert, melyet az intézmény éves költségvetéséből nem tudtunk volna megvalósítani.