Freibergi Hírek

Freibergi Hírekben Újhartyán.....


   

A polgármesterek megpecsételik az okirat aláírásával a városi partnerkapcsolatot.


 

Freiberg és Újhartyán életre szóló szövetséget kötöttek.

 

Normál módon vasárnaponként nincs a tanácsházán esküvő, csak akkor, ha maga a város esküszik, akkor tesznek kivételt. A partnerkapcsolatról szóló ünnepségen Dirk Schaible s az ő magyar hivatali kollegája Schulcz József a két város 20 éve fennálló barátságát hivatalos házasságkötéssel pecsételik meg. Tudatosan választották erre a jubileumi évet „40 éves Freiberg”, akkor a városi jubileummal a jövőben kerek esküvői napokat is ünnepelhetik.

Kb. 150 vendég, azon belül egy 17 fős újhartyáni delegáció, úgymint a sachseni Rosswein testvérváros 7 képviselője is részt vett a ceremónián, amelyet a város fúvószenekarának egyesülete mindkét nemzeti himnusszal valamint az Európa himnusszal foglalt zeneileg keretbe. Dirk Schaible örült, hogy a partnerkapcsolat dokumentumának aláírásával egy további követ tesznek hozzá Európa házához. A húsz évig tartó hosszú jegyességi idővel mindketten megfogadták az irányelveket: „ Ezért vizsgál, aki örökre lekötelezi magát”.Schaible emlékeztetett az első találkozóra is: Ludwigsburg járás, amely partnerkapcsolatot ápol a magyar Pest megyével, 20 évvel ezelőtt Magyarországi polgármesterek egy csoportját hívta meg, azért hogy nekik betekintést adjon a német közösségek közigazgatási struktúrájába.

Így került az akkori újhartyáni polgármester Manger Henrik először Freibergbe – nyilvánvalóan szerelem volt első látásra. Az elmúlt 20 évben kölcsönös látogatások voltak – egyesületekkkel is-, úgymint többféle nemzetközi ifjúsági környezetvédelmi tábor, amelyeknél a magyarok és a németek megismerhették egymást és elmélyítették barátságukat.

Schaible hangsúlyozta, hogy a partnerkapcsolatok sokkal intenzívebb módon járulnak hozzá a népek és kultúrák közötti kölcsönös megértéshez, mint ahogyan ez politikai síkon lehetséges. Az ünnepek és a közös élmények bizalmat teremthetnének, s ez alapja egy egyesült Európának.

Schulcz József azt mondta, „ a polgármesterek a partnerkapcsolat dokumentumának aláírásával egy keretről gondoskodnak, ezt tartalommal megtölteni most a polgárok feladata”. Ebben persze minden szükséges segítséget megkapnának. A két város közötti barátságot az egyes polgárokon keresztül is, valamint a képzés, a kultúra és a sport területén is el kell mélyíteni.” Minden egyes freibergi polgár, aki Újhartyánba jön, úgy lesz kezelve, mintha hazatért volna „ ígérte meg Újhartyán polgármestere. Ünnepélyesen ezek után mindkét polgármester aláírta a partnerkapcsolatról szóló dokumentumot: Freiberg az ő 15700 lakosával és Újhartyán az ő szűk 3000 lakosával ezzel örök hűséget ígérnek egymásnak. DR. Vígh Albert a magyar főkunzulátus gazdasági konzulja gratulált a házasságkötéshez. Mosolyogva mondta, „ a pap szerepe egy esküvőnél” új a számára. Ő is kiemelte a Magyarország és Baden-Württemberg közötti gazdasági kapcsolatok jelentőségét, és bátorított, hogy regionális síkon is, és apróságokban is legyünk tevékenyek. Pl. egy újhartyáni standdal jelen lenni a járási főnöki hivatal a „Spateing”( kései szülött, későn erő gyümölcsök) piacán.

2014-ben, amikor a magyar partnerváros az ő 250. éves évfordulóját ünnapeli, egy újhartyáni látogatás alkalmával a partnerkapcsolati dokumentum viszontjegyzése történik meg. A Budapesttől kb. 40 km-re délre fekvő kisváros már a 4. városi partnere Freibergnek a francia Soisy, a sachseni Rosswein és a török Erzin után. A 18. században építették fel a dunamenti-sváb kivándorlók a mezőgazdaságilag megformált Újhartyán községet, amelynek nevét lefordítva Új-Hartyánt jelent. A 2. világháború után maradt a német származású lakosság, ellentétesen a környék többi falvával, messzemenően megkegyelmezve a száműzéstől. Így tudta a helység az ő német nyelvi és kulturális tradícióit megőrizni és ma még sok német származású család el Újhartyánban. A dunamenti-sváb népszokásokat intenzíven ápolják.

 

 


« vissza