Újhartyán, az ország ütőerén

Újhartyán, a közel 3000 lakosú kisváros, Pest Vármegye déli részén, az ország földrajzi közepén található. A német nemzetiségi gyökereire büszke település 2013-ban városi rangot kapott. A társadalmi-gazdasági mutatói a megyei és az országos átlagot is meghaladják. A helyi gazdaság legnagyobb részét a szolgáltatások képezik, de a település igazán markáns gazdasági arculatát az ipari parkban tevékenykedő cégek rajzolják. Az önkormányzat elkötelezett a fejlesztések iránt, melyek alapját a tradíciók megőrzése és az innovációra való nyitottság adja.

 

Sok fiatal választja otthonául a települést. Megkérdeztük őket mit gondolnak a több mint 260 éves múlttal rendelkező Újhartyánról?

  • Tiszta, rendezett kisváros, ahol egyre több közösségi tér, zöldfelület és park nyújt pihenési lehetőséget. Egy ékszerdoboz.
  • Vállalkozóbarát környezet, munkaerőpiaci központ. 
  • Helyben elérhető szolgáltatások magas színvonala.
  • Közbiztonság.
  • Német nemzetiségi alapokra épülő magas szintű oktatás az óvodától az iskoláig. 
  • Kulturális rendezvények sora, gasztronómiai fesztivál, kortárs művészeti kiállítások, zenei és irodalmi estek a kultúra kedvelőinek.

Bár méreteinket tekintve messze elmaradunk a nagyvárosoktól, de tudjuk, hogy a lakosságszámtól független az a tény, hogy a fenntarthatóság, a fejlődés záloga a helyi társadalom erejében rejlik. Egy erős identitással és együttműködő készséggel rendelkező közösség hamarabb ismeri föl kihívásait, könnyebben határozza meg a közös cselekvés irányát, teremti meg a közös célok elérésének feltételeit.

Fedezzék fel Újhartyánt!  Töltsenek el a városban pár órát, vagy akár pár napot. Tapasztalják meg az itt élő emberek vendégszeretetét, kóstolják meg a különleges hartyáni ízeket, próbálják ki a régi kézműves technikákat és hallgassanak igazi fúvószenét.